OP DREEF

Sportmassage en -verzorging

Dry Needling.

 

Wat is dry needling precies?

Dry needling is een moderne westerse manier van weefselstimulatie op triggerpoints (spierverhardingen/-knopen) en triggerzones met een acupunctuurnaald. De naald wordt in de spier geprikt in de triggerpointzone tegen het triggerpoint, wat resulteert in het ontspannen van de spier. Vaak is dit al direct merkbaar door de “twitch”. Dit is een plotselinge spiercontractie wat er voor zorgt dat de spier gaat ontspannen, de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en er een betere doorbloeding komt. Dit zorgt weer voor meer zuurstof in de spier, resulterend in betere prestaties. Vaak is verbetering al direct merkbaar, met name de krachtverbetering, maar ook in bewegingsvrijheid en pijnverlichting.

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Nee, acupunctuur is een oosterse geneeswijze en werkt met energiebanen (meridianen), waar de naalden worden geplaatst. Dry Needling werkt niet op basis van energiebanen, maar baseert zich op anatomie, fysiologie en pijnsystemen. Vaak wordt maar 1 naald gebruikt, waarmee diverse punten in de spieren kunnen worden behandeld.

Wanneer kan dry needling worden toegepast?

Dit kan worden toegepast bij langdurige pijnklachten, veroorzaakt door triggerpoints. Dit hoeven niet perse direct spierklachten te zijn. Ook hoofdpijn-, nek en schouderklachten kunnen een gevolg van triggerpoints zijn. Triggerpoints hebben namelijk een uitstralingsgebied, dus niet alleen de plaats van het triggerpoint geeft klachten, maar ook het uitstralingsgebied.

 

Wanneer kan de behandeling niet worden toegepast, wat zijn de contra-indicaties?

·        Bij gebruik van bloedverdunners

·        Indien men een hele grote angst heeft voor naalden

·        Psychotische patiënten

·        Bij infecties en wondjes

·        Bij koorts

·        Bij zwangerschap 

·        Bij kanker (tenzij toestemming van oncoloog)

·        Bij bloedstollingsziekte

 

Hoe verloopt een behandeling?

Ik begin met het afnemen van een anamnese, om een beeld te krijgen van uw algehele gezondheid en het vaststellen van eventuele contra-indicaties. Hierna volgt het palperend onderzoek. Dit is een belangrijk onderdeel, omdat nu de triggerpoints worden gelokaliseerd. Voordat ik de behandeling start, doe ik wat testen om de kracht van de spier en/of beweeglijkheid van het gewricht te bepalen.

Tijdens de behandeling spoor ik het triggerpoint op en prik de naald met een rustige techniek een aantal malen in het spierweefsel. Hierna wordt de naald verwijderd en wordt het volgende triggerpoint opgespoord en behandeld. Na de behandeling met de naald, wordt de spier licht gemasseerd.  

Afsluitend aan de behandeling doe ik nog wat testen om te kijken of er al een directe verbetering zichtbaar is.

Het kan zijn dat uw spieren wat beurs zullen aanvoelen, dat u een spierpijn gevoel krijgt. Dit is normaal en is na 24 uur wel weer verdwenen.

 

Hygiëne

Zoals in al mijn behandelingen staat het waarborgen van hygiëne hoog in het vaandel. Ik gebruik vanzelfsprekend nieuwe naalden bij elke behandeling, handen worden gewassen en ik werk met handschoenen.

Heeft u behoefte aan meer informatie, dan kunt u mij altijd een mail sturen op info@opdreefsportmassage.nl en bellen naar 06-20963173.